İrfan Sayar kimdir?
Akademinin ikinci sınıfındayken Oğuz Aral`la tanıştı. Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başladı (1975).
Bu arada Porof. Zihni Sinir tipini yarattı (30 Ocak 1977). Beş arkadaşı ile birlikte Mikrop dergisini çıkardı. Daha sonra Hıbır dergisi yönetiminde bulundu. Sarkis Paçacı ve Ergün Gündüz`le birlikte Hayal Mahsulleri Ofisi adıyla bir şirket kurup RR Resimli Roman dergisini çıkardı. Karikatür-heykel çalışmalarında bulundu. Sonra yine arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı HBR Maymun dergisi kurucu ve yöneticisi olarak çalıştı.
100 orijinal karikatürden oluşan bir sergi açtı. Arnavutköy`deki atölyesinde buluşların üç boyutlularını üretmeye başladı. www.zihnisinir.com sitesini yayına açtı. Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletlerini tasarladı.
Arnavutköy`deki atölyesini Taksim`de Lamartin Caddesi`ne taşıdı. Atölye, ofis ve showroom olan yeni mekanına 2005 yılında Porof Vecafe kısmı eklendi. Kurumlara ve Minik öğrencilere yönelik Atölye çalışmalarını başlattı. 2008 yılında da seri üretim atölyesini kurdu.
TÜBİTAK`ın Bilim ve Teknik dergisinde 4 yıl Porof. Zihni Sinir sayfasını çizdi. Kurumlara yönelik farklı projeler geliştirdi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümünde Ögretim görevlisi olarak animasyon ve robotik dersleri verdi.
Manisa`da doğan İrfan Sayar, çocukken, çiftçi olan anne ve babasıyla köye gittiğinde, şehirden götüremediği oyuncaklarının yerine köyde çamur, ahşap gibi malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarını üretmeye başladı. Bir süre sonra gerçek oyuncaklardan kendi yaptıklarından aldığı keyfi almadığını fark etti. İşte bir yaratıcılık öyküsü bu biçimde başladı.
Manisa Lisesi`nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu.
"Porof. Zihni Sinir`in projelerini bize iletmekle İrfan Sayar, ayni zamanda tarihe geçecek bir yaratıcılık görevini üstlenmiştir."
Dogan Hizlan (Hürriyet Gazetesi köse yazısından alıntı.)
"Her işin ilki büyük zorluklarla karşılaşır. bu ilk hele sanat alanındaysa zorluklar daha da artar, yaratıcısını çok yorar. Ama İrfan Sayar tanıdığım
kadarıyla son derece sabırlı bir insan. Sabırlı olmasaydı şimdiye kadar çoktan pes etmişti bile. Sağ ol Porof Zihni Sinir, sağ ol İrfan Sayar.
Önemli olan yeni proceler üretmek, senin bu toplumdaki görevin."
Semih Balcioglu ( Memleketimden Karikatürcü Manzaraları kitabından alıntı.)