top of page
Ara

Hollandalı biri Ton Roosendaal

Güncelleme tarihi: 10 Şub 2019


Blender programının yaratıcısı

Eindhoven'da Endüstriyel Tasarım eğitimi alıyor. Animasyona eğiliminden dolayı 1988 de NeoGeo adlı canlandırma stüdyosunu kuruyor. İşler iyi gitmeye başlayınca Amsterdam'a taşınıyor. Şirket içinde kullandıkları 3D araç setini en baştan tasarlayarak onu ayrı bir program olarak pazarlamayı planlıyor. 1995 de bunu bitiriyor ve Blender programı doğuyor. 1998 de bu programı pazarlamak için NaN ( Not a Number ) şirketini kuruyor.


Çeşitli yatırımcı ortaklar da buluyor fakat Ekonomik krizle birlikte işler iyi gitmiyor.

Kapatma kararı alıyorlar.

Kullanıcılardan ve müşterierden gelen yoğun istek üzerine Blender Vakfını kurmaya diğer ortakları razı eden Roosendaal bağışçılardan kısa sürede 100.000 Avro toplayarak 13 Ekim 2002 Pazar günü Blender'ı, GNU Genel Kamu Lisansı şartlarına göre tüm dünyanın kullanımına açıyor.

İşte Blender'ın gelişimi o günlerden beri, Blender'in orijinal yaratıcısı Ton Roosendaal tarafından yönetilen dünyanın dört bir yanından gönüllü adanmış gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından sürdürüldü.

Blender Vakfı, Blender topluluğundaki en seçkin sanatçıları bir araya getirmek ve heyecan verici 3D animasyon filmleri oluşturmaya karar veriyor.

2005 yılında “Project Orange”, “Filler Rüyası” bunlardan ilk ikisi.

Bu dünyanın ilk açık kaynak kodlu filmlerin büyük başarısından dolayı hedeflerinin daha verimli bir şekilde organize etmek için Roosendaal, 2007 yazında “Blender Enstitüsü” nü kuruyor. Artık sürekli ofis ve stüdyoları vardı.

Nisan 2008'de Blender Enstitüsünde “Big Buck Bunny” adlı açık film olan Peach Project tamamlanıyor. Eylül 2008'de açık oyun “YoFrankie!” Çıkıyor. Eylül 2010'da “Sintel” adlı kısa film, Hollanda Film Festivali'nde, 450 koltuklu tiyatrosunda satılan bir gösterim ile prömiyeri gerçekleştiriliyor.


Şu anda programın 2.79b versiyonu yayında. Buradan indirilebilir.

Enstitü stüdyolarında programcılar, çok büyük değişikliklerin olacağı beklenen yeni versiyon 2.8 i hazırlıyorlar.

Andrew Price, Blender'ın geleceği hakkında Ton Roosedaal ile çok uzun bir röportaj yapmış. Başlığı

"Money doesn't interest me"


Ben şu sıralar çizimlerimi ve küçük animasyon çalışmalarımı bu programla hazırlıyorum.

Hiç bir ücret ödemeden kullandığım bu programın yaratıcılarına teşekkür amaçlı bu yazıyı oluşturdum. Bir de yeni başlayacaklara yardımcı olacak bir forum platformu oluşturdum.

Yaratıcılığınızın yelkenlerini sonsuza açın :)

209 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page